Sokrates Yöntemi, Söylev Öğretme ve Öğrenme Yöntemi
Sokrates Metodu
Sokrat Metodu kulağa,antik Yunan'dan kalma bir kilo verme yöntemi gibi gelsede aslında söylev,öğretme ve öğrenme yöntemidir.
Özetlemek gerekirse Sokrat Metodu,bir iddia ya da ifadeyi inceleme çabasıyla pek çok soru sormaktır.Soruları soran kişi saldırgan bir tutum içindeymiş gibi görünse de aslında her iki tarafı da geliştirmek ve iddia ya da ifadenin altında yatan varsayımları ve motivasyonları keşfetmek için bu soruları sorar.
Bu hem konuşanın hem de dinleyenin faydalandığı bir yöntem olduğundan bir eğitim aracı olarak sıklıkla kullanılır.Hukuk okulları,Sokrat Metodunu uygulamaları sebebiyle kötü bir üne sahiptir;burada öğrenci iddiasını,profesörün sorgulamasına karşı savunmak zorundadır.
Tekrar etmek gerekirse,bu metodun özünde muhalefet yoktur;sadece birini,düşünce zincirini savunmaya ya da açıklamaya zorlandığınızda doğru sorular sorulduğu ve vurgulandığı taktirde genellikle kendi mantıklarında açıklar buldukları gerçeğini gösterir.Tahmin edebileceğiniz üzere Sokrates Metodu bizzat,ünlü filozof Platon'un hocası olarak tanınan Sokrates'ten türemiştir;Sokrates,Atina'da gençlerin ahlakını yozlaştırdığı gerekçesiyle baldıran zehriyle infaz edilmiştir.
Anti-sokratik yöntemin ya da "diyaloğun" ne olabileceğini zaten platon'un diyaloglarında defalarca görürsünüz (devlet'te, protagoras'ta, galiba theaitetos'ta ya da sofist'te): birisini uzun uzun konuşur, dinleyici susar dinler ve tabii ki büyülenir... soru sorma ya da onay vermeye pay bile bırakmayan bir "söylev" dinler, pasif bir şekilde...
Sokratik diyalogda ya da yöntemde artık gücün sokrates'ten ziyade muhatabında olduğu açık olmalı. Sokratik yöntem işte bu açıdan gayet de demokratik bir formdur, hatta gerçek demokratik bir formdur.
"Bu kimseler, eğittikleri kişiye bazı sorular sorarlar ve bu kişi sorulara, geçerli sandığı bazı sorular bazı cevaplar verir; oysa hiçbir geçerliliği olmayan cevaplardır bunlar. bunun üzerine sorgucular, böylesine birbirini tutmaz kanıların boşluğunu kolayca göstererek bunları kendi eleştiri ağları içine alırlar; birbirleriyle karşılaştırarak, bunların aynı şeyler üzerinde, aynı görüş noktalarına göre ve aynı ilişkiler içinde birbiriyle çeliştiklerini kanıtlarlar. " (sofist, 230b)
Kişi, bildikleri ve sorulan sorulara verdiği cevaplardan çıkarsadıkları sayesinde karşısındakinin bilgilerine ulaşır.
Bu yöntem günümüzde aktif öğretim yöntemlerinden birisi olarak da kulanılmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder